סקירה שבועית: 29.05-04.06.2022

עלייה בפשיעה בצ׳ילה מאיימת על יציבות המדינה. איראן השיגה מספיק חומר בקיע לפצצת גרעין. והאיחוד האירופי הגיע להסכמה על אמברגו נפט נגד רוסיה.
6 ביוני 2022

רוצים עוד תוכן? מוזמנים למועדון שלנו – פל״ג

***הסקירה פורסמה לראשונה לחברי מועדון פל״ג. מחפשים edge על המתחרים? מוזמנים להצטרף כאן***

אירועים וידיעות

29.05צבא ארה״ב העניק חוזה לשתי חברות לפיתוח מדגים של הנעה גרעינית בחלל, עם הצפי לניסוי ראשון ב-2027 [מקור].

30.05 – סוכנות האנרגיה האטומית של האו״ם הצהירה שלאיראן מספיק חומר בקיע בשביל לייצר פצצה גרעינית [מקור]. כמובן, השגת כמות החומר הבקיע הדרושה היא רק השלב הראשון בדרך לפצצה.

30.05ישראל חתמה על הסכם סחר חופשי עם איחוד האמירויות שיסיר 96% מהמכסים בין המדינות [מקור]. הערכנו כבר לפני שנתיים את הפוטנציאל הכלכלי הרב שיש ביחסים בין שתי המדינות.

31.05 – האינפלציה באיחוד האירופי הגיע ל-8.1%, שיא היסטורי מאז התחילו ברישום האינפלציה של האירו ב-1997 [מקור].

31.05 – נשיא טג׳יקיסטן הגיע לביקור בן יומיים באיראן [מקור]. במהלך הביקור נחתמו 16 הסכמים שונים, ביניהם על פיתוח ארוך טווח של יחסי המסחר והכלכלה. הביקור מגיע כשבועיים לאחר ביקור של רמטכ״ל איראן בטג׳יקיסטן.

31.05האיחוד האירופי הסכים על הטלת אמברגו על ייבוא נפט מרוסיה, עם הקלות מסויימות. האמברגו צפוי להשפיע על כ-75% מכלל ייבוא הנפט של אירופה באופן מיידי, ועל 90% עד סוף השנה [מקור]. האיחוד האירופי צפוי להפוך עצמאי יותר אנרגטית מרוסיה, תוך הסתמכות על מקורות אנרגיה חלופים כמו ארה״ב והמזרח התיכון.

31.05גזפרום הפסיקה את האספקה של גז טבעי לחברה הדנית Orsted ולחברה הבריטית Shell Energy (על אספקת גז לגרמניה) לאחר שלא שילמו ברובלים [מקור]. רוסיה כבר הפסיקה את אספקת הגז לפולין, בולגריה, פינלנד והולנד. התזמון של ההפסקות נוח למדינות אירופה – בקיץ לרוב צריכת הגז נמוכה משום מזג האוויר.

01.06 – שנחאי סיימה את הסגר בן החודשיים שלה [מקור].

01.06ארה״ב תספק חבילת סיוע ביטחוני נוספת לאוקראינה בסך 700 מיליון דולר [מקור]. החבילה תכלול בין השאר משגר רקטות מתקדם מסוג MLRS.

01.06 – משרד החוץ הסיני גינה את ההצהרה של ארה״ב וניו-זילנד המביעה ״חשש עמוק״ לזכויות האדם בשינג׳יאנג והונג קונג [מקור]. ניו-זילנד בשנתיים האחרונות ניסתה להימנע ממתיחות מול הסינים. אפשר וההכרזה היא סימן ראשון שניו-זילנד מיישרת קו עם אחיותיה לאנגלוספרה.

01.06 – נשיא טורקיה ארדואן הודיע על הפסקת השיחות עם יוון במסגרת המועצה האסטרטגית בין המדינות [מקור]. ארדואן הודיע שימשיך לשלוח ספינות מחקר וספינות מלחמה אל עבר איי יוון. עוד הוכחה לחוסר האמינות של טורקיה.

02.06סין מסמנת שלא תתמוך בסנקציות חדשות נגד צפון קוריאה, גם אם צפון קוריאה תבצע ניסוי חדש בנשק גרעיני [מקור]. הקריסה של הסדר העולמי משמעותה שהמעצמות אינן יכולות לעבוד יחד בנושאים בעלי עניין גלובאלי, כמו לדוגמה מניעת התפוצה של נשק גרעיני.

02.06 – שר הביטחון גנץ ביקר בהודו, בו שתי המדינות התחייבו להמשיך ולהעמיק את שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן [מקור].

02.06 – נשיא סין שי ג׳ינפינג הורה ליועציו למצוא דרכים לעזור פיננסית לרוסיה מבלי להסתכן בסנקציות מערביות, כך לפי דיווח בוושינגטון פוסט [מקור]. סין, כפי שהערכנו עוד בתחילת המלחמה, תעשה קודם כל מה שהכי טוב לסין. במקרה הזה – לעזור לרוסיה מבלי לסכן חברות ואישים סינים.

03.06 – המפלגה של נשיא פרו הגישה הצעת חוק לפרלמנט להלאמת תעשיית הנחושת במדינה [מקור]. פרו צפויה להיות ספקית חשובה של נחושת בשנים הקרובות, הודות לאיכות הגבוהה של עפרות הנחושת בה לעומת צ׳ילה.

מאמרים, סקירות ומגמות

מגניבת נחושת למתקפות כופרה: אתגרי הפשיעה של צ׳ילה מתחילים לגדולצ׳ילה היא הספקית הגדולה בעולם של נחושת, ואחת הגדולות בעולם של ליתיום. צ׳ילה היא עדיין ״הילד הטוב״ של אמריקה הלטינית, עם שיעור רצח נמוך ושחיתות נמוכה. אולם עלייה בפעילות של כנופיות, סחר בסמים וזינוק במספר הרציחות ב-2020 עלולים להעיד שצ׳ילה נמצאת לפני משבר פשע שישפיע על כל הכלכלה העולמית.

גרפים

מדד מנהלי הרכש בסין ממשיך לרדת זה החודש השלישי ברציפות. קיים חשש למיתון בכלכלה השנייה בגודלה בעולם:

ארה״ב ייצאה ב-2021 1.8 טריליון דולר של טובין, עלייה של 23% לעומת השנה הקודמת. הנה פילוח של הייצוא לפי מדינה:

***הסקירה פורסמה לראשונה לחברי מועדון פל״ג. מחפשים edge על המתחרים? מוזמנים להצטרף כאן***

הרשמה לניוזלטר

רוצים להישאר מעודכנים? מוזמנים להירשם לניוזלטר שלנו

התחברות לחשבון פל״ג